Het Beesels Broek is gelegen op de grens van Beesel en Swalmen in een grotendeels drooggevallen Maasmeander, waar eeuwenlang turf werd gestoken door de Beeselse bevolking. Het gebied is eigendom van de stichting Het Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer en particuliere eigenaren. Tot de Tweede Wereldoorlog leefden hier otters. In het voorjaar van 2015 werden hier ook weer voor het eerst knaagsporen van de bever waargenomen.
De laagte vormt tegenwoordig het brongebied van de Huilbeek of Tasbeek, die in noordelijke richting uitmondt in de Maas, en de Teutebeek, die afwatert in de Swalm. Het gebied wordt tegenwoordig aan de oostzijde begrensd door de spoorlijn en de A73. Via een ecoduct is het gebied verbonden met de Waterloosche Bossen en het Meerlebroek in het oosten. In het westen grenst het Beesels Broek aan de Bakhei.
De natte biotoop, gedeeltelijk bestaande uit elzenbroekbos, zorgt voor tal van relatief zeldzame paddenstoelen. Op korte afstand van de parkeerplaats staan tijdens het juiste seizoen honderden Violette gordijnzwammen, Groene glibberzwammen en Gele knotszwammen.
Andere zwammen die we hier kunnen aantreffen zijn o.a. Franjeporiezwam, Peksteel, Gaffelhoorntje, Gewoon ijsvingertje, Schotelkluifzwam, Goudvliesbundelzwam, Weke kussentjeszwam, Grofplaatrussula, Gewone wimperzwam, Gezellig draadwatje en Varenknotsje. Als we heel goed opletten en wat geluk hebben, kunnen we in de berm van de weg de Spitse knotszwam aantreffen. Wie foto's wil maken van de vondsten, doet er goed aan om een macrolens mee te nemen. Laarzen of ander waterdicht schoeisel wordt aanbevolen.
Op het einde van de Eikenbroeklaan is een kleine parkeerplaats. Dit kwetsbare gebied is niet geschikt voor massatoerisme. Respecteer de natuur!
|