Cheilymenia fibrillosa - Zandborstelbekertje

   
Kenmerken:

Bekervormig of kelkvormig, ø 0,6 tot 1 cm, zowel de gladde binnenzijde als de iets ruwe buitenzijde dooiergeel.

Voorkomen:
Zeer zeldzaam, met eerdere waarnemingen in o.a. Noord-Brabant en Drenthe. Deze soort schijnt een voorkeur te hebben voor schraal grasland op zand, waarnemingen o.a. in directe omgeving van konijnenkeutels.
Opmerkingen:

Micoloog Peter Eenshuistra gaf als eerste de tip dat het bij onderstaande foto kan gaan om het Zandborstelbekertje (Pseudaleuria fibrillosa of Cheilymenia fibrillosa), een zeldzame verschijning. Deze soort is al eerder hier waargenomen (zie: http://www.bender-biotop.de/apn-homepage/Pilzkartierung.pdf).

Paddenstoelkenner Chris Billekens sluit niet uit dat het hier gaat om de eveneens zeldzame Lentebekerzwam (Caloscypha fulgens), gezien de groenblauwe verkleuring die zich af lijkt te tekenen rond de rand. Eigenlijk is dit een voorjaarssoort (rond mei), maar ten tijde van onderstaande waarneming waren de weersomstandigheden zacht voor het jaar. Misschien lukt het me in de toekomst om toch wat meer duidelijkheid te krijgen.

 

Brachter Wald (voormalig munitiedepot). Waarneming 10 december 2013. Niet microscopisch onderzocht, determinatie onder voorbehoud.

Mogelijk betreft ook deze waarneming het Zandborstelbekertje. Voormalig munitiedepot Bracht-Brüggen, waarneming 7 september 2014. Net als bij de eerdere waarneming trof ik ook na gericht zoeken slechts deze twee exemplaren aan. Wel vond ik hier tevens de Roetkluifzwam.

 

   
(c) Loe Giesen